Ronnie Snipperdag's Biografie
Home

Ronnie's CD MP3's

Ronnie's Acts Offertelijst Agenda
   

  Wie is Ronnie Snipperdag?
Biografie Ronnie Snipperdag

Ronnie Snipperdag is in Rotterdam-zuid geboren in het jaar 1957. Hij groeide op in de havenbuurt met de geur van olie op het water en het geluid van scheepstoeters die echoden door de stad. Hij komt uit een havenarbeidersgezin met vader, moeder, drie broers en één zus.

Al vanaf zijn vierde levens jaar bleek hij interesse te hebben in muziek. Pa en ma hadden in die tijd een grote platencollectie en Ronnie leerde al gauw hoe hij de platenspeler moest bedienen. Ook spoedig wist hij wat hij wilde worden in het leven: artiest.

Toen Ronnie ouder werd kreeg hij een gitaar op zijn achtste jaar. Hij imiteerde liedjes uit de top 40 en maakte op zijn manier liedjes. Toen hij elf was kreeg hij wat hij eigenlijk wilde hebben: een drumstel. Natuurlijk was het in het begin een herrie van jewelste maar Ronnie kreeg het drummen gauw onder de knie. Eerst werd het door zijn ouders gezien als iets van voorbijgaande aard maar op hun 25 jarige huwelijksfeest bleek dit anders. Er speelde een amusementsorkest en Ronnie vroeg of hij mocht plaatsnemen achter het drumstel. Hij bleek een natuurtalent te zijn! Hij was twaalf jaar.

Vader zag in dat hij Ronnie moest begeleiden in wat hij wilde worden. Vanaf die tijd ging de jongen op les. Hij ging niet op de muziekschool maar kreeg privé-les. Het eerste onderricht was voor de hele familie een feest: vader nodigde een accordeonist uit. Het kwam er op neer dat Ronnie en de accordeonist een concert in de huiskamer gaven. Eén van de liederen die hij nog herinnert was “de fles” van Jan Boezeroen. De accordeonist, die er veel schik in had, speelde van alles en nog wat uit zijn repertoire, dat hij ten gehore bracht in de velen bruine cafés, die Rotterdam-zuid telde. Na deze openbaring had vader een plan: hij nam Ronnie ieder weekend mee naar cafés waar de amusementsorkestjes speelden. Vader regelde dat hij mocht spelen op het drumstel. De drummers van die orkestjes waren zijn leermeesters. Al kwam Ronnie dan niet uit een artiestenfamilie, de muziek werd hem met de paplepel ingegoten.

Nu...

Ronnie Snipperdag is al meer dan 25 jaar actief in de muziek. Hij speelde in allerlei soorten bands. Hij beheerst een aantal instrumenten zoals drums, bas, gitaar en zang. Verder componeert hij muziek en is tekstschrijver. Hij heeft ook twee kindershows geschreven. Andere vaardigheden van hem zijn: geluidstechniek, het opzetten van (muziek) projecten en het maken van radioprogramma’s.

Toen Ronnie als drummer opereerde, heeft hij in o.a Rock, Rock and Roll een amusementsorkesten gespeeld. Hij heeft veel optredens en tournees gedaan in het binnen en buitenland.


De bas speelde hij in een Nederlandstalige pop band en in een (moderne) Jazz band. Meestal zong hij bij het bespelen van de bas.
De gitaar speelde hij in kleine akoestische bezettingen. Wederom zong hij daarbij. De acts waren publiek participerend, vol humor en cabaretachtig te noemen. Meestal zong hij in het Nederlands en oogstte veel succes in allerlei gelegenheden in het hele land.

Het componeren van liedjes gaat Ronnie goed af. Ook schreef hij liedjes met andere muzikanten. Volgens hem hoort een liedje direct over te komen op het publiek en de melodie moet blijven hangen. De tekst moet ergens over gaan en in overeenkomst zijn met de muziek volgens hem. Hij heeft vanaf zijn dertiende liedjes geschreven. Hij heeft nooit geteld hoeveel hij er gemaakt heeft maar hij schat het op twee tot drie honderd stuks.

Zelfs twee kindershows staan op Ronnie’s naam. Eén heet “het is sjow”. Het is gericht tot kinderen vanaf vijf tot 12 jaar. Het leven wordt vergeleken met een tochtje in een roeiboot en gaat over wie of wat je kan ontmoeten op die reis.
De tweede show heet “de meester is een computer!” Het is een beschrijving van een schoolklas in
de toekomst. De computer tracht leerling 7 iets bij te brengen….

De geluidstechniek is één van de passies van Ronnie. Hij neemt eigen muziek op maar ook muziek van andere bands. Het produceren, m.a.w. het creëren van een goed geluid, doet hij ook. Hij heeft een cd label waar enkelen van zijn producties op uitgebracht zijn.

Ooit heeft hij voor een stichting gewerkt die als doel had om amateur-popmuziek te promoten. Ronnie deed dit door middel van kleine popfestivals te organiseren, het opzetten van een databank en het archiveren van demonstratie cassettes en cd’s, een muzikanten vacaturebank, etc. Verder sluisde hij bands naar radiozenders en zaaleigenaren door en hield hij muzikantenspreekuur. Ronnie werd
”Doctor Rock” genoemd en was daar om muzikanten wegwijs te maken in de wereld van de popmuziek.

Voor een kleine anderhalf jaar heeft hij gewerkt voor een lokaal radiostation. Naast het programma maken was Ron programmacoördinator van het station. Dit hield voornamelijk in de kwaliteit te bewaken van de programma’s en het afstemmen van de programma’s onderling. Voor de rest heeft hij de meeste herkennings melodieën (jingles) geproduceerd.

Ronnie woont sinds negen jaar met plezier op Schouwen-Duivenland. Volgens eigen zeggen is hij terug naar zijn roots gegaan, in elk geval dichtbij. Zijn moeder is geboren in Middelburg.

De act, die hij tegenwoordig doet is een soloact. Hij is een netjes geklede man die zingt en gitaar speelt. Hij praat met het publiek, hij vraagt om reacties. Zijn repertoire past hij aan op de mensen waar hij voor speelt. De liedjes, die hij doet, zijn Nederlandstalig en zijn covers en eigen liedjes. De show is grappig en onderhoudend en is overal neer te zetten. Hij speelt voor jong en oud en maakt het waar omdat hij van alles en nog wat heeft gedaan in de muziek.

Ronnie Snipperdag houdt er van om mensen te amuseren en wie weet, komt hij ooit bij u langs om u een leuke tijd te bezorgen….

 

 

 
 Snipperdag Fotos

photograaf o.a. Carla van de Marel en Marijke Folkertsma


e-mail Ronnie Snipperdag of bel voor meer informatie op telefoon nummer 0111-401564